Moni haaveilee yrittäjyydestä ja sen mukanaan tuomasta vapaudesta. Siitä, kun ei tarvitse enää noudattaa kenenkään muun määräyksiä tai käskyjä ja siitä, kun ei enää tarvitse herätä aamuvarhaisella ehtiäkseen työpaikalle seitsemäksi. Yrittäjänä saat itse päättää mitä teet, missä teet, milloin teet ja miten teet. Kuinka hienolta kuulostaakaan!
Toki yrittäjyyden mukana tulee vastapuolena myös kolikon toinen puoli eli vastuu. Kun pyörittää liiketoimintaa Suomessa, tulee yrittäjälle myös suuri vastuu. Vastuu siitä, että pärjää. Vastuu siitä, että menestyy. Vastuu siitä, että tekee tarpeeksi töitä. Aina ei kuitenkin raskainkaan työnteko riitä menestymiseen, vaan kaikkein menestyvimmänkin yrittäjän pärjääminen voi hetkessä olla vaakalaudalla täysin yrittäjästä riippumattomista syistä. Tämän todisti koronavirusepidemia vuonna 2020.
Koronavirusepidemia ajaa yrityksiä konkurssiin
Kun koronavirusepidemiasta ja sen jylläämisestä Kiinassa saatiin ensimmäiset tiedot, ei sen vaikutuksia maailman- ja kansantalouksiin voitu villeimmissäkään ennustuksissa nähdä etukäteen. Sen uskottiin korkeintaan vaikuttavan maailmantalouteen Kiinan heikentyneenä vientinä, mutta kukaan ei olisi voinut uskoa sen vaikuttavan loppujen lopuksi jopa suomalaisen pienyrittäjän arkeen ja vievän Suomen taloutta kuralle hetkessä. Kukaan ei olisi voinut uskoa lukuisten suomalaisten yritysten laittavan oviaan säppiin ja kymmenien tuhansien menettävän työpaikkaansa.
Mikä sitten aiheuttaa yritysten menemisen konkurssiin vain yksinkertaiselta flunssalta vaikuttavan epidemian seurauksena? Yksinkertaisesti syynä on se, että nopeasti leviävän viruksen seurauksena ihmisiä on jouduttu yhä enenevässä määrin jouduttu laittamaan karanteeniin. Suomessakin ollaan pikkuhiljaa menossa kohti Italian mallia: siellä kaikki ihmiset joutuvat pakosta jäämään kotiinsa niin, että vain töissä, lääkärissä ja kaupassa saa käydä.
Pakkokaranteeni tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki ei-pakollinen toiminta, kuten ravintolat, vaatekaupat ja kauneusalan yritykset keskeytetään. Nämä kaikki puolestaan toimivat yrittäjien kautta, mikä tarkoittaa sitä, että näiden yrittäjien tulot keskeytyvät täysin ennalta määräämättömäksi ajaksi. He kuitenkin joutuvat sopimuksen mukaan joko maksamaan työntekijöille palkkaa tai irtisanomaan työntekijät. Tämä puolestaan tarkoittaa taloudellisia vaikutuksia välillisesti yrittäjän lisäksi myös suurelle määrälle yksityishenkilöitä ja heidän perheilleen, kun monen ihmisen palkkatulot lakkaavat yhtäkkiä kokonaan. Kysymys onkin, että miten Suomen talous kykenee nousemaan takaisin jaloilleen koronan jälkimainingeissa.