Kiinnostaako yrittäminen? Näin pääset alkuun!

Yrittäjyys on seikkailu

Kiinnostaako yrittäjyys? Ei ihme, sillä yrittäjyys on jännittävä matka, jonka avulla on parhaimmillaan mahdollisuus tienata itselleen sievoinen summa rahaa. Yrittäjyys eroaa perinteisestä työn tekemisestä kuin yö päivästä, sillä yrittäjän arki on huomattavasti vapaampaa ja itsenäisempää. Yrittäjänä saat itse päättää esimerkiksi työajoistasi, toimenkuvastasi sekä työpaikastasi. Saat itse päättää muun muassa työtovereistasi sekä siitä, mitä milloinkin tehdään, mitä palveluita tuotat, mistä tuotteet tilataan, millaiset ovat yrityksesi hinnat ja millaisissa paikoissa käyt. Saat itse luoda liiketoimintasuunnitelman ja alkaa kehittää toimintaa nollasta.

Toisaalta kaiken tämän positiivisen ohella pallille nousee myös suuren suuri vastuu: siinä missä palkkatyössä olet tottunut siihen, että työnteko on vain sitä, että tulet työpaikalle sovittuna aikana, suoritat jonkun muun sinulle määräämät tehtävät ja poistut paikalta määrättynä aikana, on yrittäjyys aivan toinen tarina. Yrittäjänä työasiat eivät suinkaan jää työpaikalle, vaan kannat yrittäjyyden taakkaa aina mukanasi minne tahansa menetkin. Kaikilla yrittäjillä ei edes ole liiketiloja, vaan joskus töitä tehdä kotoa käsin, jolloin rajan vetäminen työ- ja yksityisasioiden välille on entistäkin hankalampaa. Yrittäjänä huomaat mielessäsi aina olevan jotakin yritykseesi liittyvää, vaikka yrittäisitkin vain rentoutua kotona. Mielessä pyörivät miljoonat ideat siitä, miten yritystä voisi kehittää ja huomaat ajattelevasi jo seuraavaa päivää, hankintoja, investointeja, tapahtumia ja kymmeniä muita asioita. Jos olet valmis tähän jännittävään vuoristorataan, niin ei muuta kuin hyppää yrittäjyyden kyytiin!

Näin pääset alkuun yrittäjyyden polulla

Mitä minun täytyy tehdä, jos haluan ryhtyä yrittäjäksi? Yrittäjäksi ryhtymisen askeleet saattavat kuulostaa monimutkaisilta ja vaikeilta, mutta toisaalta ne ovat varsin yksinkertaiset. Aivan aluksi sinun tulee miettiä bisnesideasi ja se, millaisessa yritysmuodossa haluaisit toimintaasi harjoittaa. Riittääkö pelkkä toiminimi, vai olisiko esimerkiksi kommandiittiyhtiö parempi ratkaisu? Heti alussa on hyvä pitää huoli myös siitä, että tekee liiketoimintasuunnitelmansa huolella. Sen avulla on mahdollista hakea starttirahaa, joka takaa yrittäjän toimeentulon yrittäjyyden ensimmäisinä kuukausina. Muista hoitaa myös kirjanpito huolella alusta alkaen tai palkkaa itsellesi kirjanpitäjä, jos työ tuntuu itsestäsi liian monimutkaiselta. Lisävinkkejä yrityksen perustamiseen voi kysyä esimerkiksi paikalliselta yrittäjäyhdistykseltä.